آنچه در این مقاله میخوانید
فقدان چارچوب مشترک ارزیابی و اعتبار سنجی شرکتهای ارائه دهنده خدمات ابری و توجه به این واقعیت که هیچ یک از سرویس دهندگان مشابه یکدیگر نیستند، فرآیند انتخاب سرویس دهنده مناسب را برای کاربران بسیار سخت و پیچیده نموده است. در این مقاله تلاش شده تا عوامل موثر مهم در انتخاب سرویس دهنده ابری مناسب از منظر کسب و کار، فاکتورهای فنی و شاخصهای عملیاتی را بر شماریم.
دهه اول ظهور زیرساختها و سرویسهای ابری با فراز و نشیبهای فراوانی همراه بود اما اکنون این و سرویسها به بخش جدا ناپذیری از صنعت فناوری اطلاعات تبدیل شدهاند. این دوران به آزمایش، بررسی و رشد سرویسهای فناوری اطلاعات تحت بستر ابری گذشت و سرویس ابری تا به امروز برای تبدیل شدن به بخش مهم و حساس سرویسهای IT مسیر بسیار طولانی وسختی را طی نمود. حال زمان آن رسیده است سازمانها با دید بازتر برای کسب منفعت حداکثری از این فناوری، راهبرد دریافت خدمات ابری را جایگزین خرید تجهیزات و راهاندازی سرویسهای فناوری اطلاعات به صورت درون سازمانی نمایند.
شاید اولین و مهمترین نکته در انتخاب ابر مناسب جهت ارائه هر گونه سرویس ابری اعم از IaaS، SaaS و PaaS، توجه به نیازهای سازمان باشد. نیازهای هر سازمان منحصر به فرد میباشد، بنابراین شرکت سرویس دهنده نیز باید با درک این موضوع سرویسهای منطبق و مورد نیاز هر سازمان را ارائه نماید. مدیران ارشد همواره در تلاشند منافع سازمان خود را از طریق دریافت سرویسهای منطبق با نیازهای سازمانی تضمین نمایند و مطلعند همانطور که دریافت سرویسهایی که به صورت جامع پاسخگوی تمامی نیازهای سازمان نباشد مطمئنا آن سازمان را با مشکلاتی مواجه میسازد، بالعکس انتخاب راهکارهایی با پاسخگویی به طیف وسیعی از نیازهایی که سازمان با آنها رو به رو نیست نیز مشکلاتی اعم از دشواری نگهداری، هزینههای نیرو انسانی، هزینههای نگهداری و غیره را در پی خواهد داشت. بنابراین درک دقیق نیازمندیهای سازمانها و ایجاد بستری منطبق با این نیازها می بایست اولین گام هر سرویس دهنده ابری باشد.
نیازهای شما منحصر به فرد است بنابراین میبایست راهکارهای منحصر به فرد و سفارشی برای آنها انتخاب نمایید.
در صورتی که راهکارهای غیر ابری سازمان سفارشیسازی و مختص آن سازمان طراحی شده باشند، سرویسدهنده ابری نیز باید خدمات طراحی و سفارشیسازی منطبق با طراحیهای قبلی و نیازهای مرتبط با صنعت و فعالیت آن سازمان را ارائه نماید. همین موضوع باعث شده تا سرویسدهندگان بزرگ دنیا، سرویسهای خود را مبتنی بر کسب و کارهای مختلف و به صورت Industry-Base دسته بندی و ارائه نمایند.
تنوع سرویس
مطالب ارائه شده در بخش قبل، دریافت خدمات منطبق با نیازهای سازمان را از اولویتهای مهم بر شمرد اگرچه مطمئنا توصیه میگردد به منظور آینده نگری و دریافت سرویسهای آتی، در انتخاب سرویس دهندگان، میزان منابع فنی و دانشی آنها مورد توجه قرار گیرد.
سرویسهای ابری بزرگ در دنیا، مانند AWS، GCP و Azure با حرکت در لبه تکنولوژی، به مرور و همزمان با پیشرفت تکنولوژیهای ابری، به تکامل کاتالوگ سرویس خود پرداختهاند و هم اکنون خدمات کم نظیری به کاربران خود ارائه میدهند. سایر سرویسدهندگان ابری عمومی نیز به طبعیت از این پیشتازان و متناسب با منابع خود، هریک بخشی از خدمات را به کاربران ارائه می نمایند و از این طریق کاتالوگهایی مشتمل بر سرویسها قابل ارائه به مشتریان ایجاد نمودهاند.
همچنین در مواردی که سازمانها نیاز به برون سپاری تا سطوح بالایی از خدمات فناوری اطلاعات خود داشته باشند، سرویس دهندگان میبایست نسبت به ارائه خدمات جامعتر اقدام نمایند. جامعیت خدمات قابل ارائه منجر به پیدایش مدل عملیاتی ITaaS شده است. با توجه به تعریف موسسه ملی استاندارد و تکنولوژی ایالات متحده آمریکا (NIST) از پردازش ابری، مدل عملیاتی ITaaS در زمره خدمات ابری نیست. به عبارت دیگر این مدل به این دسته از خدمات محدود نمیشود بلکه از سه دسته خدمات ابری (IaaS،SaaS و PaaS) به عنوان تکنولوژیهای پایه به منظور ارائه خدمات جامع IT استفاده مینماید. تنوع و جامعیت سرویسهای سرویس سرویس دهنده ابری منتخب میتواند از فاکتورهای مهم در این انتخاب تلقی گردد.
سرویسهای تخصصی
کاتالوگ سرویس باید علیرغم خدمات عمومی، که با راهاندازی سرویسهای ابری ارائه میگردند، شامل سرویسهای تخصصی نیز باشد. ارائه تمامی سرویسهای عمومی و رایج توسط یک سرویسدهنده میتواند نمایانگر بلوغ و تکامل آن سرویس دهنده تلقی گردد و ارائه سرویسهای ارزش افزوده، پیشرفته و تخصصی میتواند ضامن درخواستهای آتی مشترکین باشد. برای سازمانهایی که به دنبال برون سپاری خدمات فناوری اطلاعات حیاتی خود هستند، میتوان از میان سرویسهای پیشرفته بی شمار به موارد ذیل اشاره نمود:
- مشاوره: ارائه خدمات مشاوره در لایههای مختلف از زیرساخت تا پایگاه داده و برنامه کاربردی (Application)، مهمترین و با ارزشترین سرویس قابل ارائه توسط سرویس دهندگان به کاربران است. از این طریق کاربران علیرغم آسایش خیال در خصوص دریافت خدمات متناسب و سفارشی سازی شده، در زمان رخداد و نیاز به پشتیبانی فنی نیز از این مشاوره بهرهمند میگردند. این مشاوره میتواند حتی در حوزههای نیازسنجی، طراحی زیرساخت، امنیت سامانهها و غیره باشد.
- تجارب مهاجرت: انتقال سرویسهای حیاتی از مرکز دادهای به مرکز داده دیگر با کمترین اختلال نیازمند برنامهریزیهای فراوان، تجربه و تخصص ویژهای میباشد. همراهی سرویسدهندهای با تجربه برای مهاجرت سرویسهای سازمانی به بستر ابری و انجام چنین پروژه پیچیدهای یکی از خدمات تخصصی است که برخی از سرویسدهندگان به مشترکین خود ارائه می نمایند.
- ارزیابی و بهینهسازی: شاید ارزیابی و بهینهسازی از سرویسهای رایج ابری به شمار نیاید اما سرویس دهندگان بزرگ ابری با راهاندازی Market Placeها و مشارکت با شرکتهای ثالث، نسبت به ارائه خدمات بسیاری اعم از خدمات ارزیابی و بهینه سازی اقدام نمودهاند. بنابراین بازبینی خدمات سرویس دهندگان و همچنین خدمات ارائه شده توسط شرکای آنها میتواند معیاری برای انتخاب سرویس دهنده با بالاترین امکانات را در اختیار قرار دهد. خدمات ارزیابی و بهینه سازی میتواند شامل خدماتی از قبیل آزمون نفوذ امنیتی (Peneteration Test)، آزمون کارایی (Stress and Performance Test)، خدمات تنظیم و بهینه سازی (Tuning) در سطوح مختلف مانند پایگاه داده و غیره باشند.
کیفیت سرویس
علیرغم تمام ویژگیهای سرویسهای ابری، انتخاب این سرویسها میتواند به دردسری برای سازمان تبدیل گردد. کیفیت سرویسهای ابری یکی از مهمترین فاکتورهای انتخاب سرویس دهنده مناسب میباشد. کیفیت سرویسهای ابری بسته به نوع سرویس از زوایای مختلفی بررسی میگردد.
استفاده اشتراکی چندین کاربر از سختافزار، تجهیزات و امکانات سرویسدهنده ابری، باعث درآمد زایی برای سرویس دهنده میگردد. لذا برخی از سرویس دهندگان سعی براین دارند تا با تخصیص حداقلی این منابع به تعداد بیشتری از مشتریان حاشیه سود خود را افزایش دهند. برای مثال برخی از سرویس دهندگان با افزایش ضریب اشتراک منابعی نظیر CPU و RAM باعث بروز گلوگاههایی در سرویس مشترکین خود میگردند. همچنین در برخی از مواقع کیفیت پایین خدمات ناخواسته اتفاق افتاده و باعث نارضایتی مشترکین میگردد، به عنوان نمونهای از این رخدادها میتوان به عدم پایداری ارتباطات شبکه اینترنت سرویس دهنده و یا حملات متعدد به شبکه آنها که باعث کاهش کارایی سرویسهای ابری میگردد اشاره نمود.
بنابراین پیشنهاد میگردد برای بررسی کیفیت سرویسها ، مدتی به دریافت سرویسهای آزمایشی از چند گزینه پیش رو اختصاص داده و کیفیت سرویسهای آنها ارزیابی شوند.
اطمینان پذیری
کسب و کارهایی که از خدمات فناوری اطلاعات به عنوان سرویسهای حیاتی بهره میگیرند، در انتخاب سرویس دهنده ابری مناسب با چالشهای فراوانی مواجه هستند. این سازمانها باید علیرغم تمامی فاکتورهای ارزیابی، در سوابق و مشتریان قبلی و فعلی سرویسدهندگان نیز دقت لازم را به عمل آورند تا از درک مسائل و معضلات سرویسهای حیاتی ارائه شده توسط آنها اطمینان حاصل نمایند. همچنین امکانات سخت افزاری و راهکارهای پشتیبان نیز باعث گردیده ابعاد مختلف اطمینان پذیری در زمره فاکتورهای مهم برای انتخاب سرویسدهنده ابری قرار گیرند. برخی از جوانب مرتبط با اطمینان پذیری عبارتند از:
- مسئولیت پذیری: نحوه ارائه خدمات فناوری اطلاعات به کسب و کارهای حیاتی (Mission Critical Business)، دارای تفاوتهای بسیاری در قیاس با ارائه خدمات به کسب و کارهای کوچک و غیر ضروری میباشد. سرویس دهنده مناسب برای کسب و کار حیاتی باید دغدغه ارائه متداوم سرویس و درک درستی از اهمیت آن داشته باشد و به این مفهوم که حتی جریمههای مرتبط با قراردادهای سطح خدمات (SLA) نیز جبران خسارتهای وارده در صورت اختلال قطعی را نمیکند، واقف باشد. این موارد تنها با تجربه ارائه سرویس به این دست از کسب و کارها و در طول زمان حاصل میگردد. بنابراین برای انتخاب سرویسدهنده ابری مناسب به منظور دریافت سرویسهای فناوری اطلاعات کسب و کارهای حیاتی، میبایست به سه عنصر کلیدی “تجربه”، “جنس مشتریان” و “جزئیات SLA” توجه ویژهای نمود.
- دسترسپذیری بالا (HA): سرویس دهندگان بزرگ ابری استانداردهای لازم در حوزه دسترسپذیری بالا (HA) مانند استفاده از برندهای تجهیزات سخت افزاری معتبر، به کارگیری سیاستهای کارآمد در حوزه طراحی علیالخصوص در بستر مجازی سازی و سیستمهای عامل، استفاده از تجهیزات ذخیرهسازی با حداکثر توان مصرفی (Throughput) و حداقل تاخیر (Latency)، تامین شبکهای با پهنای باند و افزونگی بالا را رعایت مینمایند تا به نحوی این موضوع تضمینی برای سرویسدهی پایدار باشد. بنابراین در صورت انتخاب سرویسدهندگان محلی بررسی این زوایای فنی میتواند تا حدی ضامن سرویس مناسب برای کسب و کارهای حیاتی باشند.
- طرح بهبود بحران (Disaster Recovery Plan): مفهوم سرویس ابری باعث گردیده مفاهیمی از قبیل محل فیزیکی قرارگیری سرویس از بین رود و سرویس ارائه شده در بستر ابری بتواند میان مراکز داده مختلف در گردش باشد و از نقاط مختلف سرویس دهی انجام گیرد. اگرچه در زمان انتخاب سرویس دهنده ابری یکی از مواردی که باید مورد توجه قرار گیرد محل قرارگیری مراکز داده، تعداد مراکز داده و نحوه انتقال سرویس مابین آنها در زمان وقوع رخداد است. سرویس دهندگان بزرگ، کشور و محدوده ارائه سرویس ابری را به انتخاب کاربران خود گذاشته و در چندین مرکز داده آن محدوده، سرویسهای مورد نیاز را ارائه میدهند. در زمان انتخاب سرویس دهندگان ابری محلی، باید تعداد مراکز داده، تجهیزات و تکنولوژیهای به کار رفته مورد توجه قرار گیرد.
مهاجرت و یکپارچگی (Integration and Migration)
با توجه به نفوذ سرویسهای ابری در ساختار ITسازمانها، دقت در نحوه مهاجرت از زیرساختهای غیر ابری به ابری بسیار حائز اهمیت است. مهاجرت به زیرساختهای ابری زوایای مختلفی را در بر میگیرد، برای مثال نحوه مهاجرت سرویسهای سازمانی را در نظر بگیرید که بر روی زیرساختهای متنوع فیزیکی و مجازی بنا شده است، عملیات جابجایی دادهها و انتقال سرویس به مرکز داده جدید با حداقل قطعی خدمات، خود یک پروژه محسوب میگردد. در برخی از طراحیها انتقال Application Serverها و یا سرورهایData Base میتواند با پیچیدگیهای فراوانی همراه گردد، این موضوع در مهاجرت به زیرساختهای PaaS به نهایت حساسیت خود رسیده است لذا در این دست از خدمات میبایست با انجام طراحی درست و برنامهریزی با حداقل تغییرات، اختلال و هزینه این فرآیند طی گردد. بنابراین انتخاب سرویسدهندگانی که علیرغم ارائه سرویس، مسئولیت مهاجرت را نیز بر عهده گرفته و سوابق و تجارب مناسبی در این حوزه نیز داشته باشند از فاکتورهای مهم انتخاب سرویس دهنده ابری محسوب میگردد.
تحقیقات شرکت IDG در جامعه آماری شامل بازه متنوعی از کسب و کارهای ایالت متحده نشان میدهد بالغ بر ۴۶ درصد آنها Integration را به عنوان عامل اصلی بازدارنده برای انتقال سرویسها به بسترهای ابری میدانند.
انتخاب راهکارهای ابری تصمیمی بزرگ برای سازمانها به حساب میآید و انتخاب سرویسدهندهای که از یکپارچگی با سایر سرویسدهندگان و یا سرویسهای داخلی سازمان پشتیبانی نماید، میتواند ضمانتی بر عدم وابستگی برای سازمانها باشد، لذا بررسی میزان یکپارچگی سرویسهای قابل دریافت از هر سرویس دهنده یکی از فاکتورهای تاثیر گذار در انتخاب سرویسدهنده ابری مناسب میباشد.
تجربه و تخصص
از پارامترهای مهم در انتخاب سرویس دهنده میتوان به توانایی فنی و تخصص در ارائه خدمات به همراه بلوغ در پشتیبانی و ارائه سرویس به مشتریان اشاره کرد. در صورت عدم وجود هر یک از فاکتورهای مذکور احتمال پیدایش نارضایتی برای مشترکین در حوزه پشتیبانی و ارائه خدمات مناسب افزایش مییابد.
همچنین به منظور ارائه سرویس پایدار و مناسب، سرویس دهندگان نیازمند دسترسی به کارشناسان خبره فنی و با تجربه در حوزه ارائه خدمات فناوری اطلاعات میباشند که طی سالها تجربیات مختلف در زمینه سرویسدهی کسب کرده باشند و در مواجه با بحران دچار سردرگمی نشده و علاوه بر درک نیاز مشتریان، در حد اقل زمان ممکن به درخواست های انها پاسخ دهند.
از طرف دیگر، دانش در حوزه استاندارها و به روشهای سرویسدهی مانند ITIL و به کار بستن آن در ایجاد فرآیندهای ارائه سرویس به مشترکین در کنار وجود فرهنگ سازمانی مناسب و روحیه پشتیبانی از مواردی هستند که مستقیما در رضایت مشتریان از خدمات سرویس دهنده تاثیر گذار بوده و این موارد فقط به مرور زمان در شرکت سرویس دهنده نهادینه میشوند.
امنیت و انطباق (Security and Compliance)
زمانی که دادههای حیاتی سازمان به صورت ابری ذخیره سازی شوند، امنیت به یکی از تاثیر گذارترین عوامل انتخاب سرویس دهنده ابری تبدیل میگردد. بهرهبرداری از راهکارهای امنیتی رایج اعم از آنتیویروس، فایروال، DDoS Protector، WAF، IPS و غیره اولین گام در ارزیابی امنیتی سرویس دهندگان ابری به شمار میآید.
در همین راستا دقت به نحوه سرویسدهی در لایههای مختلف، نحوه قرارگیری و طراحی امنیتی شبکه، استفاده از چندین لایه تجهیزات فیزیکی و غیرفیزیکی و بسیاری فاکتورهای دیگر میتواند باعث افزایش سطح اطمینان از امنیت سامانهها، دادهها و سرویسهای مهم سازمانی باشند. بنابراین تا حد امکان دقت به زیرساخت امنیتی طراحی شده سرویس دهنده و همچنین زیرساخت سفارشی سازی شده برای کاربران لازم است.
به زعم گارتنر بالاترین اولویت در انتخاب سرویس دهنده ابری، بررسی نحوه ادغام معماری فنی ارائه شده با گردش کار (Workflow) فعلی و آینده سازمان کاربران است. برای اطمینان از ادغام موفق معماری فنی سرویس دهنده با سازمان بهترین راه دنبال نمودن استانداردها و بهترین روشهاست (Best Practice).
به روشهای به وجود آمده در خصوص ارائه سرویسهای IT مانند ITIL و یا استانداردهای امنیتی موجود همگی به نوعی به منظور افزایش سطح خدمات و همچنین کاهش ریسکهای مرتبط ایجاد شدهاند. بنابراین بررسی و انتخاب سرویسدهندهای که انطباق کافی با این بهروشها و استانداردها را داشته و خود را ملزم به پیروی از آنها میداند یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب سرویس دهنده ابری سازمان است. تاییدیههای امنیتی و همچنین گواهی نامههای استاندارد میتوانند کاربران را در انتخاب بهترین گزینه یاری نمایند.
سادگی و راحتی استفاده
بدیهی است همواره یکی از فاکتورهای اصلی انتخاب سرویس دهنده ابری سادگی و راحتی استفاده از خدمات ارائه شده و پورتال آن سرویس دهنده است. امروزه شرکتهای بین المللی پیشرو مانند آمازون دورههای تخصصی بابت آموزش نحوه ارائه و دریافت سرویس و نحوه عملکرد فرآیندهای پورتال سرویسهایشان ارائه میدهند. بنابراین در صورتی که انتخاب کاربران، دریافت سرویس ابری از یکی از سرویسدهندگان بین المللی و پیشرو و گذراندن دورههای تخصصی آنها نیست، باید در خصوص انتخاب سرویس دهندهای با ادبیات فنی و غیر فنی مفهوم دقت نمایند، زیرا دریافت سرویس ابری اولین گام از دریافت سرویسهای IT مورد نیاز میباشد. مجله فوربس در خصوص دریافت سرویس از آمازون میگوید: دریافت سرویس از آمازون آسان است اما نگهداری آن پیچیده!
پشتیبانی فنی و مشتری مداری
توصیه میگردد در زمان انتخاب سرویس دهنده مناسب، همواره بر آمار دسترسپذیری (Availability) و نحوه ارائه خدمات پشتیبانی فنی سرویس دهندگان دقت شود. دسترسی به پشتیبانی فنی به صورت ۷×۲۴×۳۶۵ مطمئنا در زمان وقوع رخداد به کمک مشتریان سرویسهای ابری خواهد آمد.
یکی از اصلیترین مزایای رقابتی که باعث تمایز سرویس دهندگان از یکدیگر میشود، نحوه تعامل، ارائه مشاوره و پشتیبانی به سازمانهاست. ارائه خدمات پشتیبانی و پاسخگویی از طریق کانالهای ارتباطی مختلف میتواند به دریافت خدمات پشتیبانی کمک بسزایی نماید. به عنوان مثال میتوان از تلفن، سیستم تیکتینگ، شبکههای اجتماعی و اطلاع رسانی از طریق اعلام عمومی و خصوصی در وب سایت به عنوان کانالهای ارتباطی پر استفاده میان سرویس دهندگان ابری نام برد.
همچنین برخی از سرویسدهندگان سطوح مختلف پشتیبانی را ارائه میدهند و بعضا بابت هر سطح مبالغی را دریافت مینمایند. در صورتی که سرویسهای کسب و کار حیاتی به سرویس دهندگان ابری سپرده شوند، باید قبل از انتخاب سرویس دهنده مناسب، تحقیقات لازم در خصوص نحوه ارائه سرویس پشتیبانی فنی انجام گیرد.
کیفیت سرویسهای پشتیبانی فنی نیز با یکدیگر متفاوتند. اگر چه ارزیابی این فاکتور قبل از دریافت سرویس میسر نیست اما با بررسی نظرات مشتریان قبلی و فعلی میتوان تا حدی از نحوه سرویس دهی آنها مطلع شد. برخی از سرویس دهندگان به صورت لایهای سرویسهای پشتیبانی را ارائه مینمایند، در این متد کارشناسان پیشخوان خدمات (Help Desk)، پشتیبانی اولیه کاربران را بر عهده دارند و در صورت عدم حل مشکل کارشناسان لایههای بالاتر درگیر عیب یابی و رفع عیب میشوند. اگر چه این کار میتواند باعث صرفهجویی در هزینهها گردد، اما در نقطه مقابل با توجه به اهمیت زمان در پاسخگویی به کاربرانی با سرویسهای حیاتی، باید خدمات پشتیبانی فنی به سرعت و تا سطوح بالا ارائه گردد.
قیمت و هزینه مالکیت (TCO)
قیمت خدمات ارائه شده میبایست با میزان و کیفیت سرویسها تناسب داشته باشد. مطمئنا سیاستهای قیمت گذاری شرکتها با یکدیگر متفاوتند، بنابراین باید قیمت به صورت کلی با خدمات مقایسه شود. در بررسی قیمت همواره توصیه میگردد تا حدی آینده نگری در نظر گرفته شود و قیمت بستههای خدماتی بالاتر از حد نیاز نیز بررسی گردد.
معمولا محاسبه هزینه مالکیت (TCO) در زمان تصمیم گیری در خصوص ایجاد سرویس و پیاده سازی زیرساختهای درون سازمانی محاسبه میگردد و در واقع معیاری برای محاسبه هزینههایCapEx وOpEx به حساب میآید، اما باید توجه داشت که این معیار در زمان دریافت سرویسهای ابری نیز قابل محاسبه است. هزینههایی مانند آموزش پرسنل جهت استفاده از خدمات برخی سرویس دهندگان ابری، باعث افزایش هزینه مالکیت این خدمات میگردد.
معمولا سرویس دهندگان ابری پیشنهادهایی برای کاهش و صرفه جویی در هزینهها ارائه مینمایند، برخی از این پشنهادها عبارتند از:
- Pay as you go
- پیش پرداخت قبل از مصرف و دریافت تخفیف
- پرداخت هزینه کمتر با افزایش منابع
- پرداخت ساعتی و حتی دقیقهای
سرویسهای اشتراکی مراکز داده
یکی از فاکتورهای انتخاب مراکز داده و یا سرویسهای ابری، دقت به خدمات اشتراکی ارائه شده به کاربران میباشد، این سرویسها در سطوح مختلفی ارائه میگردند. برخی از سرویس دهندگان از نرمافزارهای متن باز برای ارائه سرویسهای اشتراکی استفاده مینمایند و برخی دیگر از نرمافزارهای گران قیمت، اگرچه این دسته بندی ضامن ارائه سرویس متناسب با نیاز کاربران نیست اما نحوه سرمایهگذاری و انطباق تکنولوژیهای استفاده شده با سرویسهای سازمانی میتواند تصمیم گیری در خصوص انتخاب سرویس دهنده ابری مناسب را تسهیل نماید. بنابراین ضمن بررسی سرویسهای ارائه شده، در انتخاب سرویس دهنده سبد محصولات اشتراکی مناسب از اهمیت بالایی برخوردار است. برخی از این سرویسها مانند سیستمهای مانیتورینگ، سرویسهای پشتیبان گیری، سرویسهای ارتباطی اعم از ایمیل و پیام رسان و سرویس همسان سازی زمان میتوانند کاربران را در مسیر توسعه سرویسها و کسب و کارشان یاری نمایند.
قرارداد سطح خدمات (SLA)
جلوگیری از زیان در صورت عدم پایبندی طرفین به تعهدات خود یکی از مزایای عقد قراردادها میباشد. در قراردادهای سطح خدمات یا همان SLA نیز سرویسدهنده میزان دسترسپذیری خدمات خود را تعهد مینماید. از فاکتورهای مهم که باید توسط سرویس دهندگان ضمانت گردد، کیفیت عواملی مانند CPU Cycles، RAM Overcommitment ،Disk IOPS، Disk Latency، شبکه Edge و شبکه داخلی مرکزداده است. اگر چه در کسب و کارهای حیاتی، خسارتهای نقدی هیچگاه جبران کننده مشکلات به وجود آمده به واسطه اختلالات سرویسدهندگان نیست، اما عقد قرارداد SLA میتواند عامل بازدارندهای به شمار آید تا سرویس دهندگان نسبت به نگهداری، به روزرسانی و تغییرات زیرساختهای خود دقت نظر بیشتری داشته باشند.
زیست بوم شرکا (Partner Ecosystem)
در سالهای اخیر شراکت و یا همکاری شرکتهای مطرح و فعال در حوزه فناوری اطلاعات با رشد تکنولوژی و ارتقاء دانش عمومی همراه بوده است. رایانش ابری نیز از این موضوع استثنا نبوده و همکاری سرویس دهندگان ابری بزرگ با شرکتهای پیشرو باعث ایجاد سرویسهای نوین ابری گردیده است. برخی از این سرویسها به صنایع مختلف کمک میکنند تا با هوشمندی و تمرکز بیشتر به پیشبرد اهداف خود بپردازند.
برای مثال همکاری ابر Azure شرکت مایکروسافت و شرکتهای فعال درحوزه امنیت مانند Barracuda، Fortinet و Riverbed باعث تولید محصولات ابری کم نظیری شده است. بنابراین بررسی شرکای و همکاران تجاری سرویس دهندگان ابری میتواند به دریافت خدمات جامع مورد نیاز سازمانها کمک نماید.
فاکتورهای انتخاب سرویس دهنده ابری مناسب بسیار زیاد بوده و اشاره به تمامی جوانب تصمیم ساز در یک مقاله میسر نیست، بنابراین اطلاعات فوق چکیدهای از مهمترین عوامل تاثیر گذار در این فرآیند میباشد. لازم به ذکر است با توجه به نیاز سازمانها برخی از فاکتورها در فرآیند تصمیم سازی از اهمیت بالاتری برخوردارند و به تناسب برخی از آنها دارای اولویتهای مختلفی خواهند بود.
گارتنر برای سهولت تصمیم گیری در انتخاب میان سرویسهای ابری عمومی بزرگ، ۲۶۳ معیار را با بر روی أنها مقایسه نموده است و بر اساس نتایج این بررسیها بهترین سرویس دهندگان زیرساخت مبتنی بر سرویس ابری در سال ۲۰۱۸ میلادی به ترتیب شرکتهای:
- آمازون با محصول AWS
- مایکروسافت با محصول Azur
- گوگل با محصول GCP
- علی بابا با محصول Alibaba Cloud
لازم به ذکر است با توجه به ماهیت کسب و کار و محدودیتهای موجود، دریافت سرویس از ارائه دهندگان بزرگ برای بسیاری از کسب و کارها راهکار امکان پذیر نبوده و راهکار جایگزین آن استفاده از سرویسدهندگان ابری داخلی کشور میباشد.
این مقاله را به اشتراک بگذارید